Imaginea României văzută prin casele transilvănene din anii 1700

Clujul este orașul meu de suflet, am absolvit Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret”, iar în perioada respectivă am fost atașată de multe locuri.

În ultima perioadă, de oricâte ori am vizitat orașul, am rămas surprinsă de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, loc pe care l-am descoperit de curând, dar pe care îl voi (re)vizita și în următoarele ocazii.

💡 Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia” (denumirea completă a muzeului) este primul muzeu în aer liber din România, care a fost înfiinţat acum mai bine de 90 de ani. Muzeul dispune de un patrimoniu de 13 gospodării cu 90 de construcții (caracteristice zonelor Munții Apuseni, Năsăud, Bistrița, Câmpia Transilvaniei, Maramureș, Secuimea, Zarand, Podgoria Albă, Țara Oașului, Gurghiu, Depresiunea Călățele, Bran), 34 de instalații tehnice țărănești, 5 case-atelier, 3 biserici de lemn și o poartă de cimitir, conform paginii oficiale.

Ce a reprezentat fascinație pentru mine a fost modul în care locuințele au fost construite (materiale, acoperiș), dar și dimensiunea acestora. În prezent, majoritatea au fost restaurate și reflectă cât mai mult din forma originală.

Gospodării din zona Ardealului

Obiecte de artizanat

O bucurie imensă a fost în momentul în care am văzut fântânile și obiectele de artizanat, care mi-au adus aminte de casa bunicilor sau a rudelor în vârstă. Unele obiecte (coșuri, ligheane) își găsesc utilitatea și în ziua de astăzi, fapt care m-a făcut să realizez că la bază suntem la fel, oameni muncitori, care își doresc o viață liniștită. 

Alte obiecte din gospodării

Mini-excursia de la muzeu m-a lăsat cu o stare de liniște interioară, am meditat asupra transformării locuințelor și a vieții cetățenilor. Sunt recunoscătoare fiecărei oportunități de a-mi descoperi „zestrea națională/locală” și vă recomand, oricând aveți timp, să vizitați acest loc de poveste din Cluj-Napoca.🗺️

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Selectați limba »