Atena-Grecia | Înainte și după Olimpiadă

,,Am să te aștept,
Acolo unde șanse nu-s,
Unde chiar și zeii au căzut,
Acolo unde nu există loc pentru început.
Am să te aștept,
Acolo unde valurile
Au spălat toate visele
Și din când în când doar adierea de vânt îmi mai aduce doar sare și nisip.”

Evenimentul care în 2004 a schimbat pentru todeauna aspectul orașului (odată cu reîntoarcerea acasă, pentru prima oară după un secol, a celebrelor Jocuri Olimpice înființate în Grecia în anul 776 î.Hr. ) este și acum amintit cu satisfacție de locuitori.

După ani de zile de lucrări, la momentul inaugurării, Atena era mai frumoasă că niciodată. Mai curată, mai modernă, mai eficientă, cu construcții noi, un aeroport nou și cu o rețea de metrou extinsă. Cursa către noutate, care avansează și continuă după chermeză sportivă, a dăruit orașului o operă colosală, cum este Muzeul Acropole: un mozaic de sticlă și ciment proiectat de elvețianul Bernard Tschumi, care a luat ființă pe ruinele vechiului și decrepitului spațiu muzeal, pentru a păstra unul dintre cele mai importante patrimonii arheologice din lume: Parthenonul și împrejurimile sale.

Atena Parthenon

Dacă există o bijuterie care iese în evidență în Acropolă este fără îndoială Partenonul. Arhitecții săi au fost Ictino și Calícrates, care au lucrat sub ordinele marelui Fidias.

Un templu fabulos construit în marmură albă dedicat Atenei. Prin urmare, înăuntru era o statuie a zeiței. Avea 12 metri înălțime și s-au folosit 1.200 de kilograme de aur. Templul a dispărut în circumstanțe ciudate într-una dintre asaltele suferite de oraș.

Statuia în sine este realizată din fildeș și aur. În centrul căștii sale se află o figură asemănătoare cu Sfinxul… și pe fiecare parte a căștii se află robinete gofrate… Statuia Atenei este în picioare, cu o halat până la picioare, iar pe piept capul Medusei este sculptat. în fildeș. – Pausanias

În capitala Greciei fiecare cartier este o lume în sine. Plaka, la poalele Acropole, este zona cea mai cunoscută, cea în care merg toți turiștii și nu doar pentru a vizita celebrul monument. În acest Las Vegas atic cu mireasma de ouzo, plin de magazine de suvenire și de restaurante cu meniuri greco-turistice, există colțuri minunate care amintesc de satele albe din Ciclade, biserici bizantine și mici muzee.

Parthenonul este un templul din marmură albă, construit în stil doric, cu 8 coloane pe fiecare din fețele mici și 17 pe cele două mari, ridicat în cinstea zeiței Atena, pe ruinele a 2 temple anterioare. Construcția a durat 15 ani (447-432 î.Hr.). De-a lungul timpului, și-a păstrat caracterul de lăcăș de cult, fiind transformat pe rând în biserica bizantină, latină și apoi moschee musulmană.

Printre greci circulă o legendă conform căreia în perioada antică, Atena (zeiță înțelepciuniiși Poseidon (zeul mărilor) au vrut  fie patroni ai orașului de la poalele Pantenonului și acesta  le poarte numele, astfel au decis  îi ofere fiecare dintre ei un dar în semn de prețuire și admirație.

Atena a creat un simbol al prosperității și liniștiimăslinulîn timp ce Poseidon a oferit un izvor de apă sărată. Locuitorii însă, au ales  darul oferit de frumoasa Atena, numind orașul după această zeiță.

Selectați limba »