Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Bonțida

Photo Credits: Proorocu George 

A fost odată o țară așezată după munți. Trans Sylvania însemna pentru romani teritoriul care definește astăzi geografic Transilvania. ,,Țara de peste munți” a cunoscut ascensiuni și decăderi, a fost pustiită de conflicte și rivalități, a fost împărțită de Marile Imperii, s-a unit cu celelalte provincii românești formând împreună un stat unitar și independent. Din această istorie zbuciumată și fascinantă în același timp au rămas relicve care ne amintesc astăzi de oamenii care au îmbogățit-o cultural dăruindu-i cel mai de preț cadou – frumusețea.

Construcția castelului a început în 1473, când baronul Banffy a primit permisiunea regelui Albert de a construi o cetate și a fost terminată în 1543. Prima atestare documentară a castelului datează din secolul al XVII-lea, când, potrivit unui raport militar (1680), a existat un sistem de fortificații care înconjurau conacul. Cele mai vizibile stiluri din ansamblu sunt Renașterea și barocul.

În 1944, trupele germane au evacuat proprietarii pentru a folosi castelul ca spital militar. Clădirea a fost grav avariată la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, când trupele germane retrase au atacat, au jefuit și au incendiat întreaga clădire. Mobilierul, galeria de imagini, renumita galerie de portrete și biblioteca au fost complet distruse.
Naționalizarea și lipsa de întreținere a clădirilor și a parcurilor au condus la o degradare severă a castelului. Muzeul de Artă de la Cluj-Napoca a reușit să salveze statuile din parcul realizat în stil baroc și le-a depus în instituție.

Lucrările de restaurare au fost făcute sub patronajul printului Charles de Wales, care a vizitat situl de construcție de mai multe ori.

White blouse: Rus Maria

Jeans: Zara

Contact Castel Bánffy Bonțida:

Adresă: Str. Ștefan Emilian, comuna Bonțida, județul Cluj

Program de vizitare: Luni-Duminică: 10:00 – 20:00

Telefon: + 40 (264) 439 858

E-mail: office@heritagetraining-banffycastle.org

Selectați limba »